Att tänka på


  • Ge inte mjölk som dryck eftersom den är fattig på järn. Små mängder i matlagning eller till gröt är inget hinder däremot men använd aldrig opastöriserad mjölk till små barn eftersom den kan innehålla skadliga bakterier.
  • Ge heller inga större mängder fil eller yoghurt av samma anledning som beskrivs ovan.
  • Tillsätt 1 tsk fett i huvudmålet. Använd flytande margarin eller olja. De innehåller bättre fetter än smör och margarin.
  • Light- eller lättprodukter rekommenderas inte till små barn eftersom de behöver ett relativt högt fettinnehåll i sin kost.
  • Var mycket försiktigt med salt i maten. Barnets njurar är inte färdigutvecklade förrän uppåt ett års ålder och kan därför inte ta hand om saltet. Överdosering kan därför leda till njurskador.
  • En del barn kan reagera mot rödorangea frukter och grönsaker. Exempelvis jordgubbar, tomater, nypon och paprika. Det kan hända att barnet får röda prickar runt munnen eller irriterad hud. Det rör sig oftast inte om allergi. Avvakta en tid och prova sen igen, i små mängder.
  • Spädbarn ska inte äta honung eftersom den kan innehålla sporer som i tarmen kan utvecklas till bakterier som producerar ett farligt gift.
  • Större mängder spenat, rödbetor, bladselleri, nässlor och mangold ska barnet inte äta innan det fyllt ett år. De innehåller nitrat, som kan omvandlas till nitrit, vilket kan försvåra syreupptagningsförmågan.
  • Var sparsam med socker, det innehåller bara tomma kalorier och inga vitaminer eller mineraler. Söta drycker som saft, läsk, nyponsoppa och nektar innehåller mycket socker. Dessa vänjer barnet vid att drycker måste vara söta för att drickas. Ge vatten eller bröstmjölksersättning som törstsläckare istället.
  • Ge inte barnet nötter eftersom barn lätt sätter dem i halsen.
  • Burkmat kan användas som alternativ eller komplement till hemlagad mat. Det är praktiskt när du åker bort eller har ont om tid. De flesta brukar använda en kombination av burkmat och hemlagad mat.
  • Det är trevligt om barnet får känna gemenskap och sitta med när övriga familjen äter.


Annan mat du kan pröva från sex månaders ålder är frukt, t ex mosad banan, pureade päron eller äpplen, eller puré av morot, squash, palsternacka eller blomkål. 

När ditt barn äter dessa sorters frukter och grönsaker, kan du introducera smakportioner från andra födoämnesgrupper: 
  • bröd, ris, potatis, pasta
  • mejeriprodukter
  • kött, fisk, ägg, baljfrukter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar