Recept

14 kommentarer:

  1. Nedanför följer det recept på bra smakisar att börja med.Varje recept ger ca 2-2,5 dl pure.Pureerna är suveräna att frysa in i istärningslådor, så har du perfekta smakbitar.


    Med tiden som barnet äter mer kan du öka på portionerna med 2-3 extra "iskuber" mat.


    Alla grönsaker/rotfrukter tillagar du på ungefär samma sätt:1: Skala och ansa de rotfrukter/grönsaker som behöver det2: Dela dem i mindre bitar, så går dem fortare att koka3: Koka upp vatten, SALTA INTE, och lägg sedan i rotfrukterna/grönsakerna4: Koka dem mjuka5: Sila bort vattnet, men spara 1/3 till att späda pureerna med6: Kör grönsakerna till en slät konsistens i en matberedare eller med en stavmixer7: tillsätt lite av kokvattnet och kör till önskad konsistens8: Tillsätt matfettet (olja eller flytande margarin)9: Låt pureerna svalna innan du fryser in dem


    Bra fettkälla att ha i pureerna är flytande margarin, raps-oliv-solros eller majsolja.
    Den lilla mängd salt som finns i margarinet är inte skadligt för barnet

    Palternackspure:200 gr palsternackakokvatten2 msk matfett

    Rotsakspure 1:150 gr morot150 gr palsternackakokvatten2 msk matfett

    Rotsakspure 2150 gr persiljerot150 gr palsternackakokvatten2 msk matfett

    Majspure:200 gr konserverad majs2 msk matfettbehöver ej kokas

    Ärtpure:200 gr ärtorkokvatten2 msk matfett

    Broccolipure:200 gr broccolibuketterkokvatten2 msk matfett

    Haricotverts:200 gr haricotsvertskokvatten2 msk matfett

    Blandmos:200 gr färdigfryst grönsaksblandningkokvatten2 msk matfett

    Barnrotmos:100 gr potatis100 gr kålrotkokvatten2 msk matfett

    Potatispure:200 gr potatiskokvatten2 msk matfett

    Frukt och bärpure:

    SvaraRadera
  2. Bananmos:Mosa en mogen bananbit med en gaffel eller skrapa med en sked

    Mangopure:1 mogen mango1/2 bananSkala en mogen mango och lägg fruktköttet och bananen i en mixer eller använd en mixerstavKör till slät konsistens

    Rivet äpple, päron:Skölj och skala fruktenRiv på rivjärn till fint mos

    Kiwimos:Skala en kiwi och kör med mixer till mos

    Katrinplommonpure:Tänk på att katrinplommon har en lösande effekt på magenDetta kan ges när barnet är hårt i magen100 gr katrinplommon2,5 dl vattenLägg katrinplommonen i blöt över nattenKoka dem mjuka i blötläggningsvettnetMixa dem med mixer/matberedare till ett slätt mos

    Bärpure:Använd färska eller frysta, osockrade blandade bärKör med mixer till en slät konsistensSkulle det bli för tjock kan du späda med lite vatten

    5-6 månader, dags att lägga till kött och fisk:
    När ditt barn accepterat smakportionerna av grönsaker och frukt och portionerna blivit några matskedar är det dags att bjuda på kött, fisk och ägg.
    Det spelar ingen roll vilket djurslag du använder till köttpuren, bara det inte är hårdstekt, rökt eller saltat

    SvaraRadera
  3. Köttpure:

    Denna sats räcker till ca 40 portioner
    1/2 kg kött (tex högrev eller bog av nöt, kalv, gris, lamm eller vilt)
    1 L vatten
    4 svartpepparkorn
    1 skjöld purjolök i bitar
    1 lagerblad
    1 stor skalad morot
    1 skalad palsternacka
    1 knippe persiljekvistar

    Gör så här:

    Koka upp vattnet i en gryta
    Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet
    Lägg i köttet i det kokande vattnet tillsammans med grönsaker och kryddor.
    Låt koka på låg värme i ce 1 timme (köttet är klart när det visar 85 grader)
    Ta grytan från värmen och låt köttet svalna en stund
    Ta upp köttet, sila buljongen som du sedan kan använda till sås
    Plocka bort pepparkorn och lagerblad och skär köttet i mindre bitar
    Hacka köttet fint, eller kör med en stavmixer/matberedare (mixa även morot och palsternackan, det ger extra smak åt köttet)
    Använd lite av buljongen för att späda köttet till en lagom mosig konsistens

    Goda såsen till köttpuren:

    Räcker till ca 30 fack i en istärningslåda (2 fack = 1 msk)
    2 dl standardmjölk (lite mjölk är helt okej att ha i matlagning, alt använder man havremjölk om barnet är mjölkallergisk)
    2 dl buljong från köttkoket
    4 tsk majsena eller idealmjöl
    2 msk flytande margarin

    Gör så här:

    Häll margarinet i en kastrull. Tillsätt under omrörning lite mjöl i taget och tillsätt sedan kall buljong och mjölk
    Sjud på svag värme i ca 3 minuter
    Smaksätt såsen med finhackade örter som tex dill, persilja, timjan, dragon eller basilika

    SvaraRadera
  4. Kycklingpure:

    Räcker till 20 fack i en istärningslåda
    1 kycklingfile
    4 dl vatten
    1 skalad morot i små bitar
    1 bit (60 gr) skalad rotselleri i små bitar

    Gör så här:

    Koka upp vatten och lägg i kycklingfilen
    Tillsätt rotsakerna
    Koka i ca 15 min, ta sedan upp filen och kolla så att kycklingen är helt genomkokt. Köttsaften skall vara ofärgat och klart
    Mixa köttet och rotsakerna och späd med lite kokspad till en slät fin konsistens

    Köttfärsröra:

    Räcker till 30 fack i en istärningslåda
    400 gr färs av nöt, kalv, lamm eller vilt
    5 dl vatten
    1 vitlöksklyfta
    3 msk persilja

    Gör så här:

    Koka upp vattnet i en kastrull
    Mosa köttfärsen smulig med en gaffel innan du lägger i den i kastrullen
    Koka tills köttfärsen blir helt grå
    Sila bort vattnet i en skål och smaksätt färsen med pressad vitlök och persilja
    Häll i lite av buljongen och kör till en slät och lite rinnig konsistens

    Fiskpure:

    Räcker till 16 fack i en istärningslåda
    400 gr fiskfile av spätta eller torsk
    4 dl vatten
    1/3 purjolök
    En liten bit rotselleri

    Gör så här:

    Tina ev fryst fisk
    Skala rotsellerin och skär i bitar
    Gör ren purjolöken och dela i 3 delar
    Koka upp vatten och grönsakerna
    Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme i ca 5 min, fiskköttet är fast när det är klart
    Ta upp fisken och mosa väl med en gaffel
    Sila buljongen och använd den till fisksås

    Fisksås:

    Räcker till ca 20 fack i en istärningslåda
    Vill du smaksätta såsen mer kan du använda lite smulad torkad dragon, finhackad dill, persilja eller några droppar citron
    2 msk flytande margarin
    2 msk vetemjöl
    4 dl buljong (från eget kok)

    Gör så här:

    Smält fettet i en kastrull
    Rör ner mjölet
    Späd med hälften av fiskbuljongen och låt koka upp
    Tillsätt sedan resten av vätskan och låt sjuda 3 minuter under omrörning
    Smaksätt sås med ev några av förslagen ovan

    SvaraRadera
  5. 6-8 månader, dags att börja smaka på familjens mat:

    Nu har ditt barn ätit mat ett tag, och det är nu dags att börja få smaka lite av familjens mat.
    Bästa drycken för barnet nu är vatten, bröstmjölk eller ersättning.
    Komjölk skall ej ges till barn under 1 år, men en liten mängd mjölk i matlagningen är ingen fara.
    Det går även lika bra att använda havremjölk
    Hur många måltider per dygn är induviduellt.
    Vissa barn äter ofta, vissa mer sällan
    Här nedanför följer det en ungefärlig matsedel som det kan se ut under en dag för en 6-8 månaders

    Frukost:

    Bröstmjölk/välling/gröt

    Mellanmål förmiddag:

    Bröstmjölk/fruktpure eller fruktbitar med en smörgås

    Lunch:

    Något av dem goda pureerna av kött, grönsaker eller fisk och med sås
    Dryck: Vatten
    Efterätt: Riven frukt eller fruktpure
    Ev bröstmjölk/ersättning/välling som komplement till de barn som ännu inte äter en hel måltid

    Mellanmål eftermiddag:

    Gröt med frukt eller bärmos
    Ev bröstmjölk/välling/ersättning

    Kvällsmål:

    Bröstmjölk/välling/gröt

    Recept:

    Babysmörgås:

    Skär bort kanterna från en mjuk, tunn skiva bröd.
    Bred på lite leverpastej eller mjukost
    Dela dem i mindre bitar och ge till barnet i sin tallrik

    SvaraRadera
  6. Miniomelett:

    1-2 barnportioner
    1 ägg
    1 msk vatten
    1/2 msk flytande margarin

    Gör så här:

    Vispa ihop ägg och vatten med en gaffel
    Hetta upp margarinet i en stekpanna
    Häll i omelettsmeten och sänk värmen på plattan
    Stek en kort stund tills smeten stelnat
    Servera gärna med mosad potatis och någon grönsakspure

    Snabbfisk i paket:

    2 barnportioner
    2 potatisar
    50 gr fiskfile av sej, torsk eller spätta
    1 msk finhackad purjolök
    1/2 msk hackad persilja
    2 tsk flytande margarin

    Gör så här:

    Skala två potatisar och dela i bitar. Koka dem i kastrull
    Smörj en bit ugnsfolie med hälften av margarinet
    Skölj purjolöken noga och finhacka den
    Lägg fisken på folien och strö över purjo och persilja
    Klicka på resten av margarinet och förslut folien till ett paket
    Placera paketet i en sil och sätt den över det kokande potatisvattnet
    Tar tar ca 10 för fisken att bli klar, och då är även potatisen klar
    Mosa fisken på tallriken och häll över spadet som bildats i paketet

    SvaraRadera
  7. Barnens bästa köttfärssås:

    Räcker till 10 barnportioner
    1 liten gul lök
    1 liten finriven morot
    2 msk flytande margarin
    1 burk krossade tomater
    2 msk tomatpure
    1/2 köttbuljongtärning
    200 gr köttfärs (skall kokas innan)
    1 vitlöksklyfta
    3 tsk oregano

    Gör så här:

    Skala lök och morot. Hacka löken mycket fint och grovriv moroten
    Smält margarinet i en stekpanna och mjukstek lök och morot på låg värme ett par minuter
    Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuren, köttbuljong och köttfärsen
    Rör om ordentligt och låt småputtra 10 min
    Smaksätt till slut med pressad vitlök och söndersmulad oregano
    Servera med mosad potatis eller pasta

    SvaraRadera
  8. 8-12 månader, dags att pröva det mesta:

    Någon gång runt 8 månader börjar dem flesta barn att få tänder, och nu är det även hög tid att börja träna tuggröresler.
    Man behöver dock inte ha fått tänder för att börja träna tuggning.
    Mjuka bitar av kokt potatis och motor är bra att börja med, likaså frukt som banan, päron, kiwi och mango.
    Smörgåsrån och osaltade majskrokar blir blött av barnets saliv och fungerar med att träna tuggröresler med.
    Även ris, pasta couscous och bulgur är mat som nu passar bra när maten inte skall vara finfördelad längre.
    Många barn vill även börja äta själv runt denna ålder.
    Så här kan en ungefärlig matlista se ut för en 8 månaders:

    Frukost:

    Bröstmjölk/välling/barngröt

    Mellanmål förmiddag:

    Fruktpure eller en frukt i bitar

    Lunch:

    Potatis, ris eller pasta med grönsaker/rotfruket
    Kött, fisk eller ägg med sås
    Dryck: Vatten
    Efterätt: rukt eller bär:

    Mellanmål eftermiddag:

    Gröt/bröstmjölk/välling
    ev lite fruktmos

    Middag:

    Smakportion av familjens mat/gröt med bär eller frukt
    Dryck: Vatten

    Kvällsmål:

    Bröstmjölk/välling/gröt

    SvaraRadera
  9. Recept:

    Champinjonfisk:

    4 portioner
    1 paket (400 gr) djupfrysta spättafile eller torskfile
    Margarin till formen
    1/3 burk chamonjoner eller 8-10 st färska, skivade
    1 1/2 dl mellangrädde
    1 dl riven ost
    till garnering, 20 st skalade räkor

    Gör så här:

    Tina fileerna. Värm ugnen till 225 Gr. Smörj en ugnsäker form.
    Lägg ut champinjonerna på fileerna
    Rulla ihop och lägg i formen
    Häll över grädden och strö över osten
    Tillaga i ugnen i ca 25 min
    Garnera med räkor
    Pasar bra att äta ihop med ris eller pressad potatis och gröna ärtor

    SvaraRadera
  10. Kokt torsk med ägg- och persiljesås:

    4 portioner
    500 gr färsk eller djupfryst torskfile
    2 hackade hårdkokta ägg
    3 msk vetemjöl
    3 dl vatten
    1 dl standard eller havremjölk
    1-2 msk flytande margarin
    2-3 msk hackad persilja

    Gör så här:

    Tina torsken om den är djupfryst
    Skär i 2 cm tjocka skivor
    Koka äggen (kan även kokas dagen innan) i 7-8 min
    Vispa ut mjölet med vatten i en låg, vid kastrull
    Tillsätt sedan mjölken och margarinet
    Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter, såsen skall bli tjock
    Lägg fisken i såsen. Låt sjuda på låg temperatur, ca 5 minuter
    Strö över de hackade äggen och persiljan
    Servera med kokt potatis och morotsbitar

    SvaraRadera
  11. Ugnsomelett med räkor:

    4 portioner
    6 dl mjölk
    1 172 msk vetemjöl
    5 ägg
    400 gr räkor med skal
    ev lite hackad dill

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 200 Gr
    Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Koka upp resten av mjölken. Ta kastrullen från värmen och rör ner redningen
    Vispa ner äggen, en i taget. Häll smeten i en smord form eller stekpanna. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten har stelnat, ca 25 min.
    Skala räkorna och lägg dem på den varma omeletten och garnera med ev lite hackad dill

    SvaraRadera
  12. Korv Stroganoff:

    4 portioner
    400 gr falukorv
    2 gula lökar
    2 msk flytande margarin
    3 msk tomatpure
    2 dl mellangrädde
    svartpeppar
    persilja

    Gör så här:

    Dra av skinnet på korven och skär den i 1/2 cm tjocka skivor
    Skala och finhacka löken
    Bryn först korven i hälften av margarinet. Sänk värmen och tillsätt sedan löken och låt den bryna tills den har mjuknat
    Tillsätt tomatpuren och rör om
    Späd med grädde och låt koka några minuter
    Smaksätt med ev lite svartpeppar och finhackad persilja
    Servera med kokt ris/potatis och någon grönsak

    SvaraRadera