Min som är ca 6mån och har hittils ätit pureer!
Mer och mer färdig mat ju äldre han blir!
Skriver ner tips och ideer här som jag hittar! Testar mig fram här hemma men såklart jag kommer ta det i Levis takt,,och dela med mig av lite recept vi gör hemma Men än så länge duger mest burkmat!!
Mycket av maten jag lagar gör jag till hela familjen men anpassar mycket efter Levi eller tar ur mat till han innan jag kryddar lite extra till resten av familjen!
Hemgjord kräm med minimal sockermängd 1-3 barnportioner 2 dl vatten 2 tsk potatismjöl 1 dl bär 2 tsk socker
Gör så här:
Tina ev djupfrysta bär Rör ut potatismjölet med lite av vattnet Koka upp resten av vattnet. Tillsätt redningen och låt koka upp tillsammans med bären och socker. Låt svalna Servera gärna med en smörgås till
Mycket gott mellanmål som passar bra med lite bär eller skivor av banan, kiwi och mango 8 barnportioner 1/2 dl hackad sötmandel 2 ägg 2 msk socker 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl mellangrädde 1 dl mjölk 250 gr keso
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 Gr Grovhacka mandeln Vispa samman ägg och socker Blanda i mjöl, gräddmjölk, keso och sötmandel Häll smeten i en smord form. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter
Koka riset i ca 20 minuter Spola riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt Vispa grädden och blanda ner i riset Skala apelsinerna, skär i tärningar och blanda med riset
Blanda bär och socker och lägg i en liten smord ugnsfast form. Fördela smöret i mjölet med fingrarna, blanda med havregryn och farinsocker och smula över bären. Ugnsbaka i 30 min i 180°C. Låt svalna och servera med grekisk eller naturell yoghurt.
1 tsk gelatin 1 msk varmt vatten 1,5 dl druvjuice 1/2 mogen persika, skalad och tärnad
Läs upp gelatinet i det varma vattnet. Häll sedan i druvjuicen och rör om väl. Lägg tärnat persikofruktkött i botten av små skålar och häll över geléblandningen. Låt stå svalt tills det stelnar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaTips på lite goda mellanmål
SvaraRaderaKräm:
Hemgjord kräm med minimal sockermängd
1-3 barnportioner
2 dl vatten
2 tsk potatismjöl
1 dl bär
2 tsk socker
Gör så här:
Tina ev djupfrysta bär
Rör ut potatismjölet med lite av vattnet
Koka upp resten av vattnet. Tillsätt redningen och låt koka upp tillsammans med bären och socker.
Låt svalna
Servera gärna med en smörgås till
Ostkaka:
SvaraRaderaMycket gott mellanmål som passar bra med lite bär eller skivor av banan, kiwi och mango
8 barnportioner
1/2 dl hackad sötmandel
2 ägg
2 msk socker
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
250 gr keso
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 Gr
Grovhacka mandeln
Vispa samman ägg och socker
Blanda i mjöl, gräddmjölk, keso och sötmandel
Häll smeten i en smord form.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaApelsinris:
SvaraRadera8 barnportioner
1 1/2 dl lågkorningt ris
4 dl vatten
1 1/2 dl vispgrädde
4 apelsiner
Gör så här:
Koka riset i ca 20 minuter
Spola riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt
Vispa grädden och blanda ner i riset
Skala apelsinerna, skär i tärningar och blanda med riset
Mumsiga efterrätter för bebisar från sju månaders ålder (om inte receptet säger något annat)
SvaraRaderaRisgrynsgröt med citronsmak
Vegetarisk Bra källa till kalcium och B-vitamin
25 g grötris (rundkornigt) 3 dl standardmjölk 2-3 små strimlor citronskal 1/2-1 tsk socker
Koka ris, mjölk och citronskal på låg värme i 25 min tills riset är mjukt. Rör ofta. Smaka av med lite socker. Ta bort citronskalet och servera.
Pärondessert
SvaraRaderaVegetarisk Bra källa till kalcium och B-vitaminer
1 moget päron, skalat och skivat 1 msk äppeljuice 1 msk grekisk yoghurt (8-10% fetthalt) 1 nypa mald kanel
Låt päronet sjuda i äppeljuicen 5 minuter tills det är mjukt. Låt det svalna, passera det genom ett durkslag och blanda i grekisk yoghurt och kanel.
Choklad- & banankräm
SvaraRaderaVegetarisk Bra källa till kalcium och B-vitaminer
1 tsk maizenamjöl 1 tsk chokladmjölkpulver 1 dl standardmjölk 1 liten banan
Blanda mjölk, chokladmjölkpulver och majsmjöl, värm i kastrull eller mikro tills det tjocknar. Mosa eller hacka banan och servera tillsammans.
Smulpaj med röda vinbär och blåbär
SvaraRaderaDenna dessert är toppen för bebisar som börjar närma sig första födelsedagen. Eftersom bären är syrliga, behövs lite socker.
Vegetarisk Bra källa till betakaroten och C-vitamin
100 g blåbär 100 g röda vinbär 1 tsk socker 1 knapp dl fullkornsmjöl 1/2 dl havregryn 2 msk smör 2 msk farinsocker
Blanda bär och socker och lägg i en liten smord ugnsfast form. Fördela smöret i mjölet med fingrarna, blanda med havregryn och farinsocker och smula över bären. Ugnsbaka i 30 min i 180°C. Låt svalna och servera med grekisk eller naturell yoghurt.
Krämig aprikosdessert
SvaraRaderaVegetarisk Bra källa till kalcium och betakaroten
50 g mascarpone-ost 1/2 dl grekisk yoghurt 3 msk aprikospuré från konserverade aprikoser i eget spad som fått rinna av
Vispa ihop grekisk yoghurt och mascarpone och ringla i aprikospurén. Ät med sked eller är med halverade druvor.
Persiko- och druvgelé
SvaraRaderaBra källa till betakaroten
1 tsk gelatin 1 msk varmt vatten 1,5 dl druvjuice 1/2 mogen persika, skalad och tärnad
Läs upp gelatinet i det varma vattnet. Häll sedan i druvjuicen och rör om väl. Lägg tärnat persikofruktkött i botten av små skålar och häll över geléblandningen. Låt stå svalt tills det stelnar.
Kokos- och äggpudding
SvaraRaderaVegetarisk Innehåller järn
1 ägg 1 dl kokosmjölk Några droppar vaniljessens 1 msk aprikospuré
Mixa ingredienserna. Häll i små koppar och ångkoka i 10 minutes tills det stelnat. Låt svalna och servera.
Äpple- och aprikosdessert
SvaraRaderaVegetarisk Innehåller betakaroten
50 g mjuka torkade aprikoser, grovhackade 1 dl vatten 1 syrligt äpple, skalat och grovhackat
Sjud aprikoserna i vattnet i 5 minutes. Lägg till äpplet och fortsätt sjuda tills det mjuknat. Passera i durkslag.
Dessert med druvor, yoghurt och banan
SvaraRaderaVegetarisk Bra källa till C-vitamin och kalcium
50 g druvor 50 g keso 1/2 dl grekisk yoghurt (8-10% fett) 1/2 banan
Mixa alla ingredienser tillsammans.