Efterrätter

14 kommentarer:

  1. Tips på lite goda mellanmål

    Kräm:

    Hemgjord kräm med minimal sockermängd
    1-3 barnportioner
    2 dl vatten
    2 tsk potatismjöl
    1 dl bär
    2 tsk socker

    Gör så här:

    Tina ev djupfrysta bär
    Rör ut potatismjölet med lite av vattnet
    Koka upp resten av vattnet. Tillsätt redningen och låt koka upp tillsammans med bären och socker.
    Låt svalna
    Servera gärna med en smörgås till

    SvaraRadera
  2. Ostkaka:

    Mycket gott mellanmål som passar bra med lite bär eller skivor av banan, kiwi och mango
    8 barnportioner
    1/2 dl hackad sötmandel
    2 ägg
    2 msk socker
    1 1/2 msk vetemjöl
    1 dl mellangrädde
    1 dl mjölk
    250 gr keso

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 175 Gr
    Grovhacka mandeln
    Vispa samman ägg och socker
    Blanda i mjöl, gräddmjölk, keso och sötmandel
    Häll smeten i en smord form.
    Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter

    SvaraRadera
  3. Apelsinris:

    8 barnportioner
    1 1/2 dl lågkorningt ris
    4 dl vatten
    1 1/2 dl vispgrädde
    4 apelsiner

    Gör så här:

    Koka riset i ca 20 minuter
    Spola riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt
    Vispa grädden och blanda ner i riset
    Skala apelsinerna, skär i tärningar och blanda med riset

    SvaraRadera
  4. Mumsiga efterrätter för bebisar från sju månaders ålder (om inte receptet säger något annat)

    Risgrynsgröt med citronsmak


    Vegetarisk Bra källa till kalcium och B-vitamin


    25 g grötris (rundkornigt) 3 dl standardmjölk 2-3 små strimlor citronskal 1/2-1 tsk socker

    Koka ris, mjölk och citronskal på låg värme i 25 min tills riset är mjukt. Rör ofta. Smaka av med lite socker. Ta bort citronskalet och servera.

    SvaraRadera
  5. Pärondessert


    Vegetarisk Bra källa till kalcium och B-vitaminer


    1 moget päron, skalat och skivat 1 msk äppeljuice 1 msk grekisk yoghurt (8-10% fetthalt) 1 nypa mald kanel

    Låt päronet sjuda i äppeljuicen 5 minuter tills det är mjukt. Låt det svalna, passera det genom ett durkslag och blanda i grekisk yoghurt och kanel.

    SvaraRadera
  6. Choklad- & banankräm


    Vegetarisk Bra källa till kalcium och B-vitaminer


    1 tsk maizenamjöl 1 tsk chokladmjölkpulver 1 dl standardmjölk 1 liten banan

    Blanda mjölk, chokladmjölkpulver och majsmjöl, värm i kastrull eller mikro tills det tjocknar. Mosa eller hacka banan och servera tillsammans.

    SvaraRadera
  7. Smulpaj med röda vinbär och blåbär


    Denna dessert är toppen för bebisar som börjar närma sig första födelsedagen. Eftersom bären är syrliga, behövs lite socker.

    Vegetarisk Bra källa till betakaroten och C-vitamin


    100 g blåbär 100 g röda vinbär 1 tsk socker 1 knapp dl fullkornsmjöl 1/2 dl havregryn 2 msk smör 2 msk farinsocker

    Blanda bär och socker och lägg i en liten smord ugnsfast form. Fördela smöret i mjölet med fingrarna, blanda med havregryn och farinsocker och smula över bären. Ugnsbaka i 30 min i 180°C. Låt svalna och servera med grekisk eller naturell yoghurt.

    SvaraRadera
  8. Krämig aprikosdessert


    Vegetarisk Bra källa till kalcium och betakaroten


    50 g mascarpone-ost 1/2 dl grekisk yoghurt 3 msk aprikospuré från konserverade aprikoser i eget spad som fått rinna av

    Vispa ihop grekisk yoghurt och mascarpone och ringla i aprikospurén. Ät med sked eller är med halverade druvor.

    SvaraRadera
  9. Persiko- och druvgelé


    Bra källa till betakaroten


    1 tsk gelatin 1 msk varmt vatten 1,5 dl druvjuice 1/2 mogen persika, skalad och tärnad

    Läs upp gelatinet i det varma vattnet. Häll sedan i druvjuicen och rör om väl. Lägg tärnat persikofruktkött i botten av små skålar och häll över geléblandningen. Låt stå svalt tills det stelnar.

    SvaraRadera
  10. Kokos- och äggpudding


    Vegetarisk Innehåller järn


    1 ägg 1 dl kokosmjölk Några droppar vaniljessens 1 msk aprikospuré

    Mixa ingredienserna. Häll i små koppar och ångkoka i 10 minutes tills det stelnat. Låt svalna och servera.

    SvaraRadera
  11. Äpple- och aprikosdessert


    Vegetarisk Innehåller betakaroten


    50 g mjuka torkade aprikoser, grovhackade 1 dl vatten 1 syrligt äpple, skalat och grovhackat

    Sjud aprikoserna i vattnet i 5 minutes. Lägg till äpplet och fortsätt sjuda tills det mjuknat. Passera i durkslag.

    SvaraRadera
  12. Dessert med druvor, yoghurt och banan

    Vegetarisk Bra källa till C-vitamin och kalcium


    50 g druvor 50 g keso 1/2 dl grekisk yoghurt (8-10% fett) 1/2 banan

    Mixa alla ingredienser tillsammans.

    SvaraRadera